4 dingen die je moet weten voordat je in Amsterdam een taxi neemt

Een taxi nemen in Nederland kan een ingewikkelde aangelegenheid zijn. Tenzij je de kneepjes van het vak kent, kan het een verwarrende en dure ervaring zijn. Stel je voor: je bent net geland op Schiphol Airport, vol opwinding bij de gedachte aan de iconische straatjes met kiezelstenen van Amsterdam. Echter kun je niet een taxi vinden die je naar de binnenstad kan brengen met je weekendtas. Hartstikke vervelend natuurlijk, maar voorkom deze problemen met de volgende tips!

taxi

Waar vind je een taxi?

Zoals in de meeste steden, kun je in Amsterdam terwijl je een fanny pack dames draagt elke taxi aanhouden die door de straat rijdt – gemakkelijk! Maar als je geen geluk hebt, zorg er dan voor dat je je niet in een bus- of trambaan bevindt – het is illegaal voor taxi’s om in deze gebieden te stoppen. Toeristische gebieden waar je gemakkelijk een taxi kunt vinden zijn onder andere het Rembrandtplein, de Dam en het Leidseplein. Kijk uit voor de 50 blauwe borden die rond de stad zijn gestrooid en die de taxihaltes aangeven. Een goed alternatief voor aanbellen zou zijn om een ​​taxi te reserveren door ze te bellen. Zij kunnen je ook helpen met tariefadvies.

Gebruik geen taxi zonder vergunning

Er zit een kern van waarheid achter het adagium: “Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook”. Als iemand je een verdacht lage prijs aanbiedt voor een taxirit, is het tijd om weg te lopen. Ze zullen het voordelige aanbod gemakkelijk ‘vergeten’ aan het einde van je rit. Taxi’s zonder vergunning zijn een groot probleem geworden voor Amsterdam. Lokale Nederlanders — bekend om hun directheid — verwijzen naar de taxistandplaats voor Amsterdam Centraal Station als de ‘Gazastrook’. Je moet hier dus zeker geen taxi nemen met je tassen en koffers.

Hoe herken je een officiële taxi?

Nu je weet dat je geen taxi zonder vergunning in Amsterdam moet nemen, moet je uiteraard ook weten hoe je een officiële taxi kunt herkennen. Helaas bestaan ​​er taxi’s zonder vergunning in Amsterdam, dus om een ​​echte te vinden, moet je ervoor zorgen dat je het volgende kunt zien:

  • Een rijbewijs kan worden gelezen en gezien in de taxi.
  • Een blauwe nummerplaat.
  • Aan de binnen- en buitenkant van de taxi is een tariefkaart zichtbaar.

Als je in Amsterdam bent, zorg er dan dus voor dat je een echte taxi met vergunning aanhoudt door te letten op deze factoren.

Hoeveel kost een taxi in Amsterdam?

Hoe taxitarieven worden berekend, is ingewikkeld, maar we geven je een globaal idee. De rit van 30 minuten tussen Schiphol Airport en het centrum van Amsterdam kost je ongeveer €45. Het belangrijkste bedrijf voor taxi’s in Amsterdam is Taxi Centrum Amsterdam (TCA). Bekijk hun tariefcalculator om de geschatte kosten van een reis te zien. Hoewel de meeste chauffeurs de meter standaard laten lopen, kun je ook proberen een tariefovereenkomst met hen te sluiten voordat je in de taxi stapt. Zodra de meter start is dit niet meer mogelijk.